Астрономи от САЩ са открили неизвестен досега на науката тип черни

...
Астрономи от САЩ са открили неизвестен досега на науката тип черни
Коментари Харесай

Астрономи откриха нов тип черна дупка

Астрономи от Съединени американски щати са открили незнаен до момента на науката вид черни дупки, които са по-малки, в сравнение с се е считало за допустимо, оповестява Си Ен Ен, базирайки се на обява в сп. „ Сайънс “.

Черните дупки са значими за метода, по който астрофизиците осмислят Вселената - толкоз значими, че учените се пробват да създадат броене на всички сходни обекти в галактиката Млечен път. Новите изследвания демонстрират, че в търсенето си експертите евентуално пропущат клас черни дупки, за чието битие не са подозирали. Авторите на актуалното проучване от университета на Охайо освен оферират нов метод за търсене, само че и демонстрират, че е допустимо да съществува клас обекти, които са по-малки от най-малките известни черни дупки във Вселената.

 View image on Twitter

Общоприетата доктрина гласи, че масата на черните дупки би трябвало да бъде най-малко пет пъти по-голяма от слънчевата. Откритият неотдавна обект, който се намира в рамките на Млечния път, е единствено 3,3 пъти по-масивен от Слънцето.

Черните дупки имат толкова силна гравитация, че нищо, даже светлината, не може да я преодолее. Те могат да се образуват след гибелта на звезди, които се свиват под въздействието на личната си гравитация и по-късно избухват. Неутронните звезди са остатъци от солидни светила, завършили своя витален път. По предписание тяхната маса е сравнима със слънчевата, само че радиусът им не надвишава 10-20 км.

На другия полюс са свръхмасивните черни дупки, чието битие от дълго време е известно на учените. Неотдавна беше открит обект, чиято маса е 40 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. Проучванията на експертите от университета на Охайо демонстрират, че откритата долна граница за масата на черните дупки не е дефинитивна.

„ Ако можем да разкрием нова популация от черни дупки, това ще ни даде повече информация за това кои звезди избухват и кои не, кои образуват черни дупки и кои - неутронни звезди. Пред нас се открива ново поле за научни проучвания “, споделя ръководителят на екипа Тод Томпсън.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР